Pagini

joi, 12 septembrie 2013

Carmina Cristina Burana

Nomen Est Omen
In the Court of  (the Crimson King's) Love (foto: Vladimir Leancu Chiper)
Carmina Burana este o culegere de cântece de la începutul secolului al XIV-lea, împărţită în două secţiuni: Primăvara în tavernă şi Curtea dragostei, prologul şi epilogul fiind invocări ale Fortuna, care stăpâneşte lumea (Imperatrix Mundi). Puţini ştiu că versiunea pentru solişti, cor şi orchestră a fost scrisă între anii 1935 - 1936, dar mult mai puţini cunosc amănuntul că Burana este un nume propriu, fiind vorba despre o abaţie benedictină din Bavaria (Beuren), unde s-a găsit codexul cu cântece şi poeme aflat în discuţie, iar Carmena(-ae) înseamnă în latină cântec(e). Cele aproximativ o mie dintre acestea, au fost scrise într-un mix de latină, germană şi franceză. Proiectul Nomen Est Omen de a interpreta Carmina Burana împreună cu Cristina se poate materializa într-un nou album, bazat pe acest repertoriu. Acest lucru se va întâmpla cel mai curând peste doi ani din momentul scrierii acestor rânduri, pentru anul viitor fiind semnat un contract pentru un alt album, surpriză şi acela.

Un comentariu:

  1. "The Carmina Burana (abbreviated CB) is a manuscript written in 1230 by two different scribes in an early gothic minuscule (small letters; what we would today call lower-case, as opposed to majuscule – large, capital, upper-case, used in Roman manuscripts) on 119 sheets of parchment. In the 14th century, a number of free pages, cut of a slightly different size, were attached at the end of the text...."
    Iertat-mi fie completarea luată cu copy-paste din Wikipedia (spre deosebire de Ponta, eu recunosc că mi+a fost lene să scriu cu mâna mea), nu o fac pentru că vă desconsider, dimpotrivă!
    Vreau să mai adaug că această operă literară iniţial şi apoi muzicală i-a inspirat şi pe norvegienii de la Theatre of Tragedy, mai metalişti de felul lor...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...