Pagini

miercuri, 27 noiembrie 2013

Fasolea care ne-a schimbat destinul

Nomen Est Omen
Ceaunul abundenţei (foto: Mihai Plămădeală)
Fasolea, mazărea şi lintea sunt cultivate pe scară largă începând din secolul al X-lea. Introducerea acestora în dietă a condus la dublarea populaţiei Europei pe parcursul a doar câtorva decenii. Umberto Eco afirmă într-un studiu al său că tot ce a urmat după Evul Mediu Întunecat, conform istoriei cunoscute, se datorează consumului de fasole, la care, considerăm noi, se pot adăuga fără a schimba perspectiva, asolamentul trienal, potcovirea şi folosirea calului în agricultură. Adevărul este că o iahnie gătită cu răspundere gastronomică şi consumată la timpul ei face mai mult decât echivalentul în friptură al greutăţii sale. În satul medieval ridicat printr-o acţiune de reenacment în vara anului 2013 lângă Baia Mare, Nomen Est Omen s-a bucurat de o serie de merinde despre care bucătarii susţineau că le prepară după reţete autentice. Considerăm în unanimitate că cel puţin fasolea la ceaun ar trebui înregistrată ca bun al patrimoniului imaterial UNESCO.

Un comentariu:

  1. Mark Edward Arthur29 noiembrie 2013 la 11:41

    N-am să comentez despre fasole, întrucât o detest cu pasiune din fragedă pruncie - idem mazărea şi lintea. Caii însă, merită tot respectul! Trebuie însă spus că nobilele cabaline şi-au început "cariera" de parteneri ai omului în război, nu în agricultură! Primele animale care au tras pluguri şi căruţe au fost nu caii, ci boii şi bivolii ...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...